1.59 €

Sezamas – vienmetis žolinis augalas, kurio sėklos plačiai naudojamos maisto pramonėje, iš jų spaudžiamas aliejus. Manoma, kad sezamas kilęs iš Afrikos, nuo seno jį augino Indijoje ir Pakistane.Afrikoje sezamo sėklos mėgstamos pakepintos ir jos valgomos kaip žemės riešutai arba iš šių sėklų malami miltai.Sezamas vertinamas dėl aliejingų sėklų. Sezamo sėklutėse susikaupia per 65% riebiųjų aliejų, kuriuose yra net 82 % nesočiųjų riebalų rūgščių. Šios sėklos yra labai maistingos: 100 g yra 18 g proteino, iki 60 g riebalų ir daugiau negu 20 g angliavandenių. Nei sėklutės, nei pats aliejus neturi kvapo, o skoniu primena patį kokybiškiausią alyvų aliejų. Tačiau sėklas pakepinus, atsiranda malonus, riešutus primenantis kvapas. Sezamo sėklomis puošiamos ir gardinamos bandelės, krekeriai, duona, pyragai. Paskrudintomis sezamo sėklomis galima apibarstyti salotas, daržovių patiekalus, įdėti jų į įdarus ir troškinius.Sezamo sėklos vertingos kaip kalcio, antioksidantų, amino rūgščių ir nesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis. Sėklose yra baltymų, turinčių daug amino rūgščių: arginino, lizino, leucino, izoleucino, treonino, triptofano, tirozino, fenilalanino, valino, histidino, serino, prolino, serino, glicino ir glutamo; mineralų: kalcio, fosforo, magnio, kalio, cinko, vario ir mangano; B grupės vitaminų: tiamino (B1), riboflavino (B2), niacino (B3), piridoksino (B6), folio ir pantoteno rūgšties.Iš sezamo sėklų spaudžiamas kokybiškas aliejus, kuris naudojamas kulinariniams riebalams ir margarinui aromatizuoti. Šis aliejus pateikiamas su įvairiais užkandžiais. Sezamo aliejus ilgai negenda, todėl jis naudojamas farmacijos ir kosmetikos pramonėje gaminant tepalus, kokybišką muilą, kremus. Sezamo sėklų aliejaus fitosterolių pagrindą sudaro beta-sitosterolis, kuris mažina cholesterolio pasisavinimą, gerina prostatos funkcijas. Taip pat sezamuose yra du aktyvūs junginiai – lignanai sezaminas ir episezaminas, kurie skatina ląstelių atsinaujinimą, padeda pašalinti toksinus.Sėklų išspaudose lieka daug baltymų ir riebalų, todėl iš jų gaminama maistinga chalva.Liaudies medicinoje dažnai vartojamas sezamo aliejus, kuris yra nepamainoma priemonė ūmaus peršalimo, slogos ar kosulio gydymui. Sezamo aliejaus patariama vartoti tiems, kam yra sutrikęs kraujo krešėjimas. Sezamo aliejus gydo ir odos nudegimus, malšina dantenų uždegimą, ramina sudirgusią ir niežtinčią odą.
Gamintojas: Anvitus
SKU: 060303005227